La cremor d’estómac és un patiment digestiu que afecta a milions de persones. A més, un 20% d’aquestes persones patiran reflux almenys 2 cops/setmana i experimentaran digestions lentes, pesades, tindran rots i també gasos regularment.

Medicaments antiàcids

El consum de medicaments antiàcids com l’Omeprazol, Ranitidina ( o altres familiars) s’ha estès els últims 30 anys i es recepta amb tanta facilitat com el que va a beure aigua a la font.

Creieu que són segurs aquests medicaments?

Realment, algunes persones accedeixen a la millora momentània de la cremor i del reflux prenent la pastilla, enlloc de resoldre l’origen del problema … però sabeu  quin preu en pagueu? No parlo dels diners que deixeu a la farmàcia i engreixen a la industria farmacèutica sinó de les conseqüències per la vostra salut que us portarà a consumir algun altre medicament per resoldre un problema de salut afegit.

Et sorprèn que el consum d’omeprazol s’acompanyi de tremolors i falta de memòria?

S’ha demostrat que els antiàcids provoquen, a llarg termini, problemes de concentració, memòria, èczemes o dermatitis, asma i pneumònia, càncer d’estómac i de colon, formigueig a les mans, contractures musculars cròniques, ansietat i depressió, fatiga crònica, anèmia per falta de ferro, cara pàl·lida i tremolors a les mans.

Mira’t els dits de la mà atentament i intenta deixar-los ben quiets. Tremolen?

Carai, ara pensa en resoldre el teu problema de l’estómac si no vols que la situació empitjori.

L’acidesa de l’estómac

La creença popular de que la cremor d’estómac és per culpa d’excés d’àcid clorhídric és el primer que volem aclarir.

S’ha evidenciat que l’acidesa d’estómac i el reflux són causats per la falta d’àcid a l’estómac!  No per l’excés d’àcid.

Aquestes persones amb falta d’àcid a l’estómac diuen: “Quan acabo de menjar em sento ben inflat… però milloro al cap de 2 horetes”.

Per tant, tractarem la falta d’àcid clorhídric a l’estómac facilitant la seva fabricació a nivell de l’estómac.

L’omeprazol és un gran entrebanc. Redueix encara més l’àcid de l’estómac i no només no resoldrà mai el problema sinó que a més cronifica la situació d’hiperclorhídria.

Els motius de l’hipoclorhídria poden ser variats des de l’estrès mantingut,  la intolerància al gluten, a la fructosa o a la presencia de la bacterià Helicobacter Pyloris.

La falta d’àcid a l’estómac sigui per culpa de l’omeprazol o un dels altres  motiu esmentats condicionarà una mala digestió de les proteines i mala absorció de la vitamina B12, B9, Zinc, calci i ferro. I conseqüentment, aquestes carències ens portaran a múltiples problemes de salut.

Consells

Hem de recuperar  l’acidesa de l’estómac començant per uns consells tant importants per tothom com bàsics:

  • Evitar el consum de líquids durant  l’àpat. L’aigua dilueix la concentració dels àcids de l’estómac.
  • No prendre mai ni fruita ni aigua o infusió, de postres. L’aigua dilueix la concentració dels àcids de l’estómac.
  • Prendre un suc de llimona abans de cada àpat diluït amb una mica d’aigua.

Recomanem prendre diàriament:

  • Vinagre de poma, amb l’amanida per exemple.
  • Regalèssia.
  • Aliments amargs: com el fonoll, genciana, gingebre, dent de lleó, comí, carxofa, card, absenta, menta, llúpol… amb el menjar o infusió.

Els amargs estimulen la fabricació d’àcids a l’estómac i també d’altres enzims digestius.

La suplementació d’extractes o olis essencials d’aquestes plantes és molt més eficaç i recomanem  que un professional especialitzat en medicina integradora pugui indicar-li la millor opció per a cadascú.

El consum regular dels aliments protectors de les mucoses gàstriques com la cúrcuma, àloe vera o regalèssia i d’aliments rics en bactèries sanes que anomenem probiòtics, també  ajudaran a millorar les digestions:

Xucrut, kombucha, kéfir, iogurt, miso, tempeh…

Finalment…

voldria aclarir que cal posar-se en mans d’un professional qualificat quan els pacients ens diuen: “tinc cremor d’estómac però milloro després de menjar”. Aquests pacients sí que tenen excés d’àcid a l’estómac! En aquests casos cal realitzar proves especifiques per descartar inflamacions o infeccions per bactèries o paràsits a l’estómac que justifiquin un tractament específic i personalitzat. Fugint sempre dels antiàcids que no resolen res de res.

 

Artícle extret de: www.xeviverdaguer.com/cremor-estomac/

Escrit per: Xevi Verdaguer, psiconeuroinmunòleg

Contacte: www.xeviverdaguer.com

16 de Setembre de 2014